Mediainvent

DVADESET GODINA PROJEKATA MEDIA INVENTA

Dodela priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”svojevrsno je ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog i društvenog stvaralaštva i organizuje se u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji je nastao 2.000 godine, sa osnovnom idejom  afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva i demokratizacije Srbije.Od 2016.godine projekat se “prelio” i na Republiku Srpsku, pa se nagrada koja čuva ime velikog srpskog privrednika i zadužbinara iz 19.veka sada dodeljuje i u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini, Brčkom…

Nosioci projekta su Agencija za tržišne komunikacije i marketing “Media Invent“ iz Novog Sada, novosadski i beogradski Univerzitet, a stručnu pomoć u njegovoj realizaciji daju regionalne privredne komore, Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Srbije. Medijski pokrovitelj projekta je Javni servis Radio Televizije Vojvodine.

Ustanovljeno priznanje (Povelja i Zlatnik“ sa likom Kapetana Miše Anastasijevića“) umetničko je delo Ljubiše Mančića, akademskog vajara iz Beograda i već 20 godina krasi vitrine i radne prostore preduzetnika i neimara, stvaralaca i uglednih ličnosti  i snagom  ideje i duha podstiče na nove izazove.

Nagrada nosi ime Kapetana  Miše Anastasijevića, poznatog srpskog trgovca i preduzetnika iz 19.veka, ali i  velikkog dobrotvora i zadužbinara srpskog naroda. Između ostalog, svom narodu ostavio je i veliko „Kapetan Mišino zdanje“ u Beogradu, gde se nalazi sedište beogradskog Univerziteta. Inače, Miša Anastasijević je bio „kapetan Dunavske plovidbe“,jer je sa svojim lađama plovio i trgovao Dunavom od Crnog mora do Beča, a sahranjen je na svom imanju u Rumuniji. Prema Pravilniku projekta, kriterijumi su: poslovnost, koperativnost, javnost rada, kvalitet usluga, primena međunarodnih standarda, socijalna politika, imidž i etičke vrednosti, a priznanje se dodeljuje  u različitim kategorijama.

Poslednjih godina stručnim žirijem rukovodi  prof.dr Radovan Pejanović, bivši rektor Univerziteta u Novom Sadu, a članovi žirija su istaknuti profesori, doktori, ekonomisti, društveni i javni radnici…

Priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” jedno je od najuglednijih društvenih  priznanja u Srbiji i dodeljuje se svake godine i to: u Novom Sadu, (u Matici Srpskoj), u  Beogradu (u Kapetan-Mišinom zdanju) u Kragujevcu-Gradska kuća, u Nišu-Gradska kuća, i još nekoliko većih centara Srbije. Centralna manifestacija priređuje se svake godine na praznik Blagovesti 7.aprila, a na ovom medijski veoma pokrivneom skupu, dodeljuju se nagrade na nivou Republike Srbije. Zbog aktuelne epidemiološke situacije prošlogodišnja dodela nacionalnog priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” upriličena je u Arheooškom parku Viminacijum kod Kostolca, kao i ove godine, kada je zakazana za 7.maj.

Dosadašnji dobitnici priznanja su mnoge ugledne ličnosti, privrednici, kompanije,stvaraoci, ambasaodori i umetnici kao što su: Patrijarh Srpski g. Porfirije, Kompanija NIS, Rudarski basen Kolubara, režiser Emir Kusturica, teniser Novak Đoković, muzička umetnica Isidora Žebeljan, ruski ambasador Konuzin, nemački ambasador Volfram Mas, ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov, Tošio Cunozaki, ambasador Japana, aktuelna ambasadorka Kine Čen Bo, poljoprivredna kompanija Delta Agrar, Srpski poslovni krug „Privrednik“, Vojna bolnica u Nišu, Univerzitet u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Hotel „Moskva“ Beograd, Grad Čačak, opština Vrnjačka Banja, Turistička organizacija Vojvodine i drugi…

Uporedo sa dodelom priznanja, svi nagrađeni, predloženi i ostali „najbolji iz Srbije“ predstavljaju  se u Monografiji „Put ka vrhu“, enciklopedijskom izdanju, srpsko-engleska verzija na 800 strana. Do sada je štampano šest Monografija, a sedmo je u pripremi i biće promovisana na Beogradskom sajmu knjiga 2021. Radi se o Monografiji “Heroji i neimari Srbije i Republike Srpske”,koja će slikom i rečju, na srpskom i engleskom, svedočiti o naporima naše zemlje u borbi protiv pandemije Kovid 19 i stabilizacviji privrede i društva u celini.

Značajan projekta koji vodi Media Invent, sa partnerima iz Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije,te razvojne agencije Teris iz Slovenije, jeste Dunavski biznis forum. Do sdada je održano devet ovakvih dvodnevnih privrednih konferencija u cilju podsticanja saradnje ljudi, ideja i tržišta 14 zemalja Podunavlja.

Naš moto su reči nobelovca Ive Andrića „Svaki pravi život je i lep i težak, s tim da se lepota dugo pamti, a ono ružno i teško se brzo zaboravi“.

Želimo da kroz dodelu priznanja, Dunavski biznis forum, monografije “Put ka vrhu” i  na druge  načine,  podstičemo optimizam, znanje, energiju  i poslovnu viziju i širimo ljubav, veru i  nadu, a sve kako bi jačao prosperotet Srbije i međugranična saradnja.

Contact info
Branimira Ćosića 2, Novi Sad, Vojvodina 21101, Srbija
LOKACIJA
Kontaktirajte nas

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.